Το Ερωτηματολόγιο Αντιλήψεων και Ερμηνείας Πόνου αποτελεί ένα χρήσιμο κλινικό όργανο εξέτασης αντιλήψεων των ασθενών για τον πόνο. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 16 ερωτήματα, τα οποία μετρούν τέσσερις παράγοντες: (α) το «Μυστήριο» (Mystery) με τέσσερα ερωτήματα, που εκφράζει αντιλήψεις σχετικά με τη μη γνωστή εξήγηση εμφάνισης του πόνου, (β) την «Αυτο-κατηγορία» (Self-Blame) με τρία ερωτήματα, που εκφράζει την αντίληψη του ασθενούς για την ευθύνη του όσον αφορά την ύπαρξη ή διατήρηση του πόνου, (γ) τη «Διάρκεια» του πόνου (Constant) με τέσσερα ερωτήματα, που εξετάζει την αντίληψη του ασθενούς ότι ο πόνος είναι διαρκής και «διεισδυτικός» στην παρούσα καθημερινή ζωή του ασθενούς, και (δ) τη «Σταθερότητα» του πόνου (Permanence) με πέντε ερωτήματα, που μετρά την αντίληψη ότι ο πόνος θα είναι μια συνεχής διαδικασία της ζωής του ασθενούς στο μέλλον. Ο δοκιμαζόμενος απαντά σε μια τετραβάθμια κλίμακα από +2 (πολύ συμφωνώ) έως -2 (πολύ διαφωνώ).
Οι παράγοντες του Ερωτηματολογίου Αντιλήψεων και Ερμηνείας Πόνου έχουν υψηλή αξιοπιστία εσωτερικής συνέπειας και επαναληπτικών μετρήσεων Συγκεκριμένα, η αξιοπιστία επαναληπτικών μετρήσεων κυμαίνονταν πάνω από 0.90 και η αξιοπιστία εσωτερικής συνέπειας βρίσκονταν μεταξύ 0.80 και 0.90. Η εννοιολογικής διερευνητική παραγοντική ανάλυση επιβεβαίωσε την τετραπαραγοντική δομή του. Υπήρξαν μέτριες συσχετίσεις του Ερωτηματολογίου με τη σύντομη μορφή του McGill Ερωτηματολογίου Πόνου, ενώ δεν υπήρξαν συσχετίσεις του ερωτηματολογίου με την Οπτική Αναλογική Κλίμακα Πόνου και την Κλίμακα Τωρινού Πόνου.
1. Williams, D.A., Thorn, B.E (1989) An empirical assessment of pain beliefs. Pain, 36: 351-358.
2. Σακελλάρη, Β., & Χρηστάκου, Α. (2005). Έλεγχος αξιοπιστίας και εγκυρότητας του Ερωτηματολογίου Αντιλήψεων και Ερμηνείας Πόνου. Πρακτικά 1ου Βαλκανικού Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας (σελ. 140). Θεσσαλονίκη. Ελλάδα.
Copyright © 2013 - Δρ. Νικόλαος Στριμπάκος Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φυσικοθεραπείας
Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας